Nordjysk skumimperium fylder 50 år: Virksomheden B6 hylder omdiskuteret materiale og den sunde fornuft

I 1972 opfandt Kurt Stenbro skumsvampen med sæbe. Det blev startskuddet på 50 års nordjysk entreprenørhistorie for virksomheden B6, der i dag stadig bygger på interessen for materialers forskellige egenskaber og lysten til at skabe værdifulde løsninger for kunderne.

Det hele startede med en skumsvamp … du ved, den gule fra svømmehallen.

For 50 år siden kæmpede offentlige svømmehaller med dårlig hygiejne, fordi badegæster ikke vaskede sig ordentligt, før de hoppede i bassinet. Dengang var der kun træuld og sæbespåner til rådighed, hvilket mange undlod at bruge, da det er en krads omgang for huden. Uden egentlige forudsætninger andet end interesse for nye materialer og deres egenskaber besluttede den unge landbrugsuddannede Kurt Stenbro sig for at finde en løsning. Resultatet blev en brugervenlig og hygiejnisk badesvamp, som samtidig reducerede behovet for klortilsætning i badevandet.

Et produkt, der blev startskuddet på 50 års forretningssucces.

Bæredygtighed eller sund fornuft og ansvarlighed

B6 arbejder primært som udvikler og konverter. Det betyder at man i B6 forarbejder andre råvareproducenters materialer og forædler disse til kundespecifikt produkt til mange forskellige brancher bl.a. HVAC, vindmøller, akustik, møbel, pleje-og rengøringssektoren m.fl. B6 arbejder i dag i rigtig mange forskellige materialer, lige fra naturfjer og bomuldstekstiler til polyethylen, gummi, EPS og ja, polyurethanskum; også kaldet PUR.

PUR opfattes af nogle som et af de materialer, der kan forurene naturen. Men det gælder med PUR ligesom med andre materialer produceret af olie. Det er ikke selve materialet, der forurener; det er måden man bruger og håndterer det på, der gør, om det forurener vores natur.

”De her produkter har aldrig været ”designet” til at skulle ende op i naturen, og det skal de heller ikke”, siger Brian Stenbro, administrerende direktør i B6.

I B6 har man gennem mange år allerede anvendt materialer, som er produceret af genindvundet materiale. Skum-rester kan skæres, blandes og formes igen og igen for på den måde at kunne anvendes i produktionen af nye materialer. Som fx skumkvaliteten kaldet ”rebounded” skum, som hedder ”Comprex” skum i B6 regi. Derfor har B6 også igennem de seneste 40 år gjort brug af genbrugsskum. Men det var ikke noget, man markedsførte sig med førhen:

“Dengang kaldte vi det bare sund fornuft og god ansvarlighed. I stedet for at smide det ud, giver det mening at genbruge materialet og skabe noget nyt og værdifuldt,” siger Brian Stenbro.

I dag arbejder B6 dog mere aktivt med FN’s Verdensmål for kontinuerligt at sikre bedre bæredygtighed og ansvarlig produktion. Det store fokus på den ”Grønne agenda” gør, at der vil blive udviklet flere nye materialer, løsninger og teknologier, der understøtter at B6 når de nedfældede målsætninger for området.

Nordjysk når det er bedst!

Det er ganske imponerende, at B6 som organisation stadig efter 50 år udviser den samme entreprenørånd, iderigdom og nysgerrighed, som lå til grund for etableringen af virksomheden. Dette, sammen med godt købmandskab, ordentlighed, kundeorientering og sund fornuft gør, at B6 Gruppen fortsat er god til at skabe nye værdiskabende og kundetilpassede løsninger. Det er virksomhedens DNA!

Den væsentligste forudsætning for denne succes og udvikling har været og er B6’ medarbejdere, hvoraf flere har været i virksomheden i både 10, 20 og 30 … ja enkelte helt op til 40 år. Det er ganske bemærkelsesværdigt.

Den kendte vendsysselske stædighed, men også fleksibilitet og ordholdenhed, er tydelig i hverdagen, og den er med til at skabe de positive resultater, tilfredse kunder og fortsat udvikling af virksomheden.

Men som med alt her i tilværelsen, så ”alt med måde”, udtaler adm. direktør Brian Stenbro.

”Vi skal være bevidste om vores kerneværdier, men vi skal samtidig huske, at verden omkring os forandrer sig med stadig større hast, og vi skal fortsat være på forkant med udviklingen. Vi skal fortsat ”turde at turde”… altså være risikovillig i alt, vi gør, og samtidig vise evne til at ville og kunne. Det ved jeg, at vi kan.

Fremtiden for B6

B6 har udstukket forretningsstrategier for de kommende tre-fire år. Det bliver en udfordring at nå i mål med alle planer, men der er ingen tvivl om, at B6’s ledelse har sat sig for at eksekvere på de planlagte strategiplaner og for at skabe en positiv udvikling.
“Vi kommer til at se en anden virksomhed i fremtiden. Vi er ikke bange. Vi er på tæerne. Det er bare sådan hverdagen er,” siger Brian Stenbro.

Fakta om B6:

  • Virksomheden udvikler løsninger i skum, gummi, polymermaterialer, fjer og tekstiler. B6 Gruppen er inddelt i tre forretningsområder: Industri, Clean & Care samt Furniture.
  • B6 blev grundlagt i Aalborg i 1972 af Kurt Stenbro, og flyttede i 1973 til Sæby, hvor den har haft hovedsæde siden. Dertil har B6 også egen produktion og kontorer i Slovakiet og Tyskland.
  • B6 er et familiedrevet aktieselskab med administrerende direktør Brian Stenbro.

I 2006 overtog Brian Stenbro stillingen som administrerende direktør efter sin far Kurt Stenbro, der grundlagde virksomheden i 1972

Svampen, der startede det hele for 50 år siden. B6 producerer i dag mange forskellige svampe til hygiejne- og rengøringsindustrien. Blandt andet de gule og grønne skuresvampe. Foto: B6’s eget

cross